04 mei 2006

Venezia

Venetië, 18-20 april.

Oftwel: wonderschoon, architectuur, kerken, San Marco, toeristen, hostel, Peggy Guggenheim, Arp, meer toeristen, redelijk weer, etc...
Onder de highlights bevinden zich: de basiliek, die werkelijk prachtig is. Venetië staat vol met kerken, maar vrijwel allemaal van na de 14e eeuw en meestal versierd/ verbouwd / verneukt tijdens de barok. San Marco is echter een stuk ouder (1063) en sterk beïnvloed door de Byzantijnse stijl. Veel koepels dus, een Grieks ipv een Latijns kruis als plattegrond en overal mozaiken in bladgoud. Dat laatste doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van de ruimte; omdat het zo nadrukkelijk 2D is lijkt het juist de ruimtelijkheid te benadrukken. En ruimtelijk is San Marco een meesterlijk gebouw. Zie bijvoorbeeld hier.
Alles in het centrum van Venetië kan je belopen, wat fijn is. Echter, na elf uur 's avonds is het er uitgestorven. De toeristen zitten op San Marco en de Rialto, de studenten op Campo Santa Margherita en that's it. Oftewel: één duister doolhof. Want, dat is Venetië; één groot doolhof. Er staan overal bordjes voor de belangrijkste bestemmingen, maar die zijn vaak op z'n Italiaans geplaatst (onvindbaar), dus eigenlijk dwaal je altijd wat rond, af en toe op je kaart kijkend.